Måne över Phan Thiet
Tina länsar frukostbuffén

Så var det då dags för vårt första riktiga uppvaknande här i Vietnam. "Oj! Blev de varse om hur de mänskliga rättigheterna kränks där?" undrar kanske ni, och det blev vi i och för sig, om man räknar Facebookåtkomst som en mänsklig rättighet, och det gör ju som ni säkert gissat makarna Norman, men den här gången syftade vi rent bokstavligt på uppvaknande, eftersom detta var den första dagen vi vaknade upp efter en natts sömn i vår bungalow. Sen att regeringen här stängt av Facebookåtkomsten är en annan historia som vi kanske återkommer till... Nåväl - normalt sett är det svårt att få upp fru Norman på morgnarna, men när det vankas frukostbuffé så är hon pigg och redo i ett huj. Så även idag.

Pelle hugger frulle
Nudelsprudel

Frukostbuffén visade sig se ut ungefär som i Thailand, med undantag för att de här även har en nudelvagn där det står en liten nudeldam och serverar nudelsoppa. Den måste vi såklart prova!

Pelle sörplar nudlar
Frukostsörpel

Nudelsoppan visade sig vara riktigt smaskig, men den är banne oss inte lättäten, och vill man undvika buljong i skägget bör man låta bli den. Det ville som tur var vare sig Pelle eller Tina, så de avnjöt soppan tillsammans med en massa annan mat och frukt som alltför sällan står på frukostbordet hemma.

Tina fruktfrullar
Tina fruktfrullar

Som några av frukterna på den här tallriken exempelvis. Dels har vi Vietnams nationalfrukt - drakfrukten - som är udda, men vackert formade frukter med chockrosa skal med gröna flärpar (ska fixa en bild till senare på hela frukten) och vitt fruktkött med en massa små svarta kärnor i. Dels har vi också förutom minibananerna, ananasen och clementinen en annan - gul - frukt som vi aldrig sett förut.

Konstig gul frukt
Konstig gul frukt

Den påminde en aning om gul paprika, men med mjukare - lite segare - skal, och med enbart en, men ack så snygg kärna i mitten som såg ut att vara av vackert slipat trä. Och så smakade den som honungsmelon ungefär. Konstig men god. Som vi.

Poolområdet
Utsikt mot poolområdet

Efter frukosten traskade vi ner mot poolområdet där vi bestämt oss för att tillbringa dagen, efterson det även idag blåste lite väl mycket nere på stranden, vilket i och för sig kan vara skönt men med tanke på att vinden tog med sig en massa sand så att man strax var täckt i ett tunt lager av denna så föredrog vi poolen idag.

Tina i skuggan
Tina skuggar

Eftersom Tina som minnesgoda resedagboksläsare redan vet inte tål solkräm - heller - så har hon två möjligheter att välja mellan om hon inte vill bränna sig när hon är utomhus dagtid här nere; 1. Att klä sig som Galna Tanten med skjorta och hatt, och 2: Att ligga i skuggan och sola. Att ligga och skugga helt enkelt. Denna den första heldagen här valde hon det sistnämnda.

Pelles premiärdopp
Pelles premiärdopp

Pelle däremot - insmord med solskyddsfaktor 30 - traskade snart ut i solen och vidare ner till det vågiga havet för att ta sig sitt premiärdopp i Sydkinesiska sjön. På grund av Tinas bränna-sig-i-solen-skräck följde hon inte med utan fick dokumentera det på håll medelst teleobjektiv. Det gick ju bra det också.

Självporträtt
Självporträtt

Så skulle det bli några tjusiga strandportätt på Pelle så här tidigt på resan så var han helt sonika tvungen att ta dem själv. Men det gör han ju å andra sidan så gärna!

Snäckor
Snäckor i drivor

Om man av någon anledning samlar på snäckor och tycker om att ha hemmet fullt av dessa övergivna molluskskal så kan vi varmt rekommendera stranden vid Phan Thiet. Här fullkomligt dräller det av dessa i alla möjliga färger och former. Det enda som konkurrerar här i antal är...


Drösvis av kitesurfare

...kitesurfare. Här fullkomligt dräller det av dem! Himlen är helt prickig av drakar i diverse olika kulörer, och under var och en av dem surfar det en modig människa av Kim von Seth-typ.

Mer kitesurfare
Mera kitesurfare

Tydligen är detta en av världens bästa kitesurfningsställen, då det i princip alltid blåser här. Så frågan är - kommer någon av makarna Norman våga sig på att testa denna sport..? Nja... vi får väl se. Men satsa inte en förmögenhet på det...

Sandstorm
Sandstorm

Blåsten ja... Vi nämnde ju tidigare att blåsten ta med sig en massa sand. Pelle försökte fånga detta på bild och lyckades väl... sådär kan man säga. Här ovan ser vi ett av försöken - som visserligen blev ganska så snyggt om vi får säga det själva, men som inte alls förmedlar den sandstormskänsla som var meningen.

Mer sandstorm
Mer sandstorm

Här kanske det mer syns vad vi menar. Även om vi så att säga har frusit rörelsen, ty sandkornen far fram i en mycket högre hastighet än vad det ser ut som på den här bilden...

Motljus-Tina
Solkurvor

Så därför låg vi med våra respektive rövar mot havet för att låta dessa ta emot sandkornen istället för våra fejjor, och så låg vi tills solen försvann bakom frukostbuffématsalstaket, och då gick vi tillbaka till vår bungalow för att tvaga svetten av våra kroppar och sanden från våra arslen.

Rung Forest - Rung!
Rung Forest - Rung!

Sen blev det kväll och vi spatserade nyduschade och sandfria iväg för att kolla in en restaurang vi blivit tipsade om. Restaurangen i fråga heter Rung Forest och låg fem minuters promenad bort. På denna restaurang kan du beställa in de flesta djur och äta upp dem. Allt från orm som - om man är lagd åt det hållet - slaktas vid bordet, varpå man får dricka upp dess blod när det är som färskast, till sköldpaddor, diverse insekter, struts, groda, krokodil, ko och gris. Samt en massa andra varelser som haft oturen att hamna här.

Pelle käkar krokodil
Pelles krubbar krokodil

Pelle vågade sig inte riktigt på trerättersmenyn bestående av Frog, Cricket & Eel ännu, och ormen visade sig vara en beställningsvara, så då gick han loss på krokodil istället. Bättre det än tvärtom, skulle kanske en mer förutsägbar resedagboksförfattare skriva, men inte vi inte.

Tina äter fläsk
Tina med fläskspett

Även Tina fegade en aning ur, och beställde in någon slags "farmer's meal" bestående av fläskkött på spett med jordnötssås samt vårrullar. Att det var jordnötssås till spetten framgick inte av menyn, liksom att själva spetten var överströade med krossade jordnötter, men uppenbarligen är hon inte ALLTFÖR allergisk mot dessa ickenötter (det är en baljväxt - hallå!), så det räckte med att hon skrapade bort de värsta jordnötssmulorna samt gav fan i att äta såsen så gick det tydligen bra.

Dagens tvåbild
Dagens tvåbild

Efter maten kom vi på att vi glömt att ta dagens tvåbild, och eftersom vi genom hävd och tradition alltid har en tvåbild på oss i själva resedagboksmenyn, så tog vi den. Och sedan traskade vi hem till hotellrummet där Pelle påbörjade dagboksskrivandet medan Tina ystert hejade på och hällde upp öl till honom. Och plötsligt var även torsdagen över...


<MENY>